ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

OF

Of, Trabzon ilinin doğusunda yer alan ve tarihi çok eskilere dayanan bir ilçedir. Halkının önemli bir bölümü Türkmen Çepnilerden ve Gürcistan'dan gelen Kumanlardan oluşur.




OF İLÇE TARİH


Of Tarihi

Miletoslu denizcilerce kurulan kolonilerden biri olan Of’un İÖ. 312’de Pontos Krallığı sınırları içine girinceye kadar bağımsız bir yönetim olduğu, Pontos egemenliğinin yıkılması ile Roma sonrada Bizans egemenliğine girdiği, Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde ise önemli bir ticaret merkezi olduğu bilinmektedir. Cenevizliler ve Trabzonlular arasında uzun süre paylaşılamayan Of 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Tarihçi Şemsettin Sami ve Ali Cevat Of’un Trabzon Vilayeti Lezistan Sancağına bağlı bir kazası olduğunu, 60.000 nüfusu ile 100’ün üzerinde köyü bulunarak tahıl, meyve, fındık ve ceviz üretimindeki öneminden bahsedilmektedir.

1.Dünya savaşında Çanakkale savaşlarından sonra Osmanlı Genel Kurmayının Çanakkale birliklerini II. Ordu adıyla Doğu Anadolu’ya kaldırmak kararı üzerine Rus’ların Doğu Anadolu’yu işgal etmeleri üzerine bir Rus Tümeninin de Karadeniz sahilinde kıyı şeridini işgale başlaması ile Of 15 Mart 1916 da Rus kuvvetlerince işgal edilmiştir. Yaklaşık 2 yıl Rus ve ayrılıkçı Ermeni güçlerinin elinde kalan Of 28 Şubat 1918 de Türk Birliğince kurtarılır.

Of adının kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte bu konuda çeşitli belirleme ve tahminler bulunmaktadır. Bunlardan birisi Koman Türklerinde “Vatanı hiddetli bir şekilde korumak” anlamına gelen “OFSİN” kelimesinin zamanla söyleniş değişikliğine uğrayarak “OF” olarak kullanılmaya dönüşmüş olabileceğidir. İkinci ise Yunanca da “Yılan Kavi veya Bölüm” anlamına gelen “OFİS” kelimesinin zamanla “OF” olarak kullanılmış olabileceğidir. Of’un o zamanki yollarının çok dönümlü, iniş-çıkışlı olduğundan bu adın kullanılmış olabileceği ileri sürülmektedir.

İlçenin en büyük akarsuyu olan Sulaklı Deresinin bir dönem İlçenin adı olarak kullanıldığı, Sulaklı kelimesinin Özbek Türklerinde bir oymak adı olduğu ve ayrıca Of kelimesinin “Silah” anlamına geldiği dikkate alınırsa Of kelimesinin Türkçe olduğu daha büyük ihtimal taşımaktadır.

OF İLÇE COĞRAFYA


Coğrafi Yapısı


Of Karadeniz Bölgesinin sahilinde Trabzon İli Rize’nin ortalamasında yar almaktadır. kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Hayrat ve Dernekpazarı, doğusunda Rize ve İyidere, batısında Sürmene bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 330 km2 olup, ortalama rakım 10 m.dir. İlçede her mevsim yağış alan yazları serin ve yağışlı, kışları ılık ve yağışlı Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.

İlçemizin önemli akarsuları Doğu Karadeniz dağlarının kuzey istikametinden doğarak ilerledikçe yan kollar alarak büyüyen Sulaklı, Baltacı ve İyidere dereleridir. Bunlar adeta birbirlerine paralel olarak Karadeniz’e ulaşır. Bu dereler ve yan kolları Karadeniz dağlarının İlçemiz sınırlarında kalan bölümünü yine birbirine paralel şekilde bölmüştür. 

Böylece İlçemiz arazileri sahilden Güney yönüne doğru giderek yükselen fakat doğu-batı yönünde birbirine hemen hemen paralel derin vadiler şeklinde engebeli bir konum içerisinde bulunmaktadır. Bu vadiler arasında da yan yana uzun sırtlar veya yörede “Kıran” tabie edilen tepecikler sıralanır. Bu tepelerden en yükseği Eskice Tepesidir. Doğu Karadeniz dağlarının bir bölümü İlçemiz sınırlarında kalmaktadır.

 Sulaklı deresinin batısından Değirmendere’ye kadar olan dağlara Trabzon Dağları, Sulaklı deresinin doğusunda olan bölümüne de Soğanlı Dağları denir.
İlçemiz güneyindeki bu dağlık bölgenin eteklerinde çeşitli yüksekliklerdeki plato ve yaylalar yer alır.

Bu platoların kuzey yönünde denize doğru alçalan ve özellikle vadi yamaçlarında ormanlar yer almaktadır. Esasen oldukça fazla yağış alan yöremiz bitki örtüsü yönünden oldukça zengindir. Hemen her çeşit ağaç çoğunlukla da kendiliğinden yetişerek bütünüyle orman görünümü vermektedir.

OF SOSYAL YAPI
Sosyal Yapısı


Temel alt yapı hizmetlerinin tamamlanması çay tarımının yaygınlaşmasıyla gelir düzeyinin yükselmesi İlçemizde kırsal ve kentsel yaşamda modern bir yaşama geçilmesine neden olmuştur. Bunda ulaşım imkânlarının yeterliliği, nüfusun büyük kentlere sürekli olarak gidiş-geliş şeklindeki akımı, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması da belirleyici olmuştur.

İlçede yaşayan kent ve kırsal nüfus arasında büyük ölçüde sosyal ve ekonomik dengesizlik görülmemekte, toprak ağaları tarikat şeyhliği ve aşiret reisliği gibi toplumsal kurumlar bulunmamaktadır. Ancak bazı eski aileler arasında kabile birliği ve tutumu gözlenmektedir. Aileler arasında ekonomik bağımsızlık vardır. Toplumsal yapının bu görünümü ile belli bir gelir düzeyine ulaşılması toplumu hızla ana-baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan çekirdek aile yapısına doğru götürmemektedir.

Evlenen çocuk genelde aileden ayrılarak ayrı ev açar. Eşlerin evlenme yaşı erkeklerde 22-24, kadınlarda ise 18-20 dir. Eşler evlilikten önce bir söz kesme veya nişanlılık dönemi geçirirler. Düğünler İlçe merkezinde salon düğünleri veya evlerde dini merasim şeklinde; köylerde ise bir veya iki gün süren yöresel geleneklere göre yapılır.
Trabzon Of Resimleri
Halkın eğlenme şekli nişan ve düğünlerde yapılan mahalli törenler ile yaylaya çıkışlarda yapılan şenlikler olarak kendini göstermektedir. Bu düğün ve şenliklerde kemençe eşliğinde “Horon” oynanır. İlçemizde başlıca sıksaray, candemirağa, atlama, hoşbilezik, bıçak ve kız horonu ile düz horon görülmektedir.
Halkın giyim kuşamı giderek modern görünüme dönüşmektedir. Geleneksel eski giyim kuşam bazen düğün ve yayla şenlikleri ile milli günlerde ve yüksek köylerde yayan halk arasında zaman zaman yaşatılmaktadır. “Zıpka” veya laz donu “Sapuk” denen çizme erkek giyiminin, “Peştemal”, “Yazma” ve “Kefiye” kadın giyiminin geleneksel görüntüleridir.



İlçemizde görülen boş inançlar genelde doğa olaylarına ilişkindir. Ay yeniye geçmeden tohum ekilmez, tarla biçilmez, yaylaya çıkılmaz, yayladan inilmez, kuluçka basılmaz. Güneş ve yağmur duaları, nazarlık takma, al basması, ay kesimi gibi inanç ve törelere az da olsa rastlanmaktadır. Yörenin coğrafi konumu, iklim ve bitki örtüsü yapı tekniğinin biçimlenişini etkilemiştir. Geleneksel mimarı kendini kırsal iç kesimde az da olsa göstermekte, kıyı ve İlçe merkezi giderek artan oranda görülen yıkımlarda yerini yeni ve çok katlı betonlama yapılara bırakmıştır. Bu yeni yapılaşma giderek kırsal kesimde de artmaktadır. Artık yerel ve eski Türk evleri yok olmaktadır.

OF İLÇE NÜFUS VE EKONOMİ
Nüfus ve Ekonomi


İlçemizde nüfus sayımının başladığı 1927 yılında nüfus büyüklüğü bakımından İl’in en büyük İlçesi olan Of’un nüfusu idari değişikliklerden büyük ölçüde etkilenmiştir. 1948 yılında Çaykara’nın İlçe olmasıyla Çaykara ve Dernekpazarı, 1990 yılında da Hayrat ve Balaban’ın Of’tan < etkisi da yağışların fazla ve>


Toprak dağılımı dengeli olup, küçük toprak mülkiyeti egemendir. Tarım işletmelerimiz ancak geçimlik düzeyindedir.

Tarım Arazisinin Dağılımı (Sayfanın en altında “Dosya Ekleri”nden ilgili dosyayı indirip ayrıntılı inceleme yapabilirsiniz.)


İlçemizin tarım arazilerinde ekilen, yetiştirilen ve üretilebilen ürün çeşitleri önem sırasına göre şöyledir.


a) Yaş Çay Üretimi: İlçemizde yaklaşık 100.000 dekar arazide çay üretimi yapılmaktadır. 1945 li yıllarda başlayan yaş çay üretimi giderek geniş alanlara yayılmıştır. Yılda üç sürgün hasadıyla İlçenin bugünkü yıllık yaş çay alımı 118.888 ton civarındadır. Yaklaşık 18-22 bin ton kuru çay elde edilmekte ve bu miktardaki kuru çayın ekonomik olarak getirisi olan gayrı safi hasılasının ilçeye değeri 90-100 Milyondur. Kamu ve Özele Ait Çay Bilgilerini Gösterir Tablo(Dosya eklerinden bakabilirsiniz!) Çaykur’a ait 5 çay fabrikasında yaklaşık 2145 daimi ve geçici personel istihdam edilmektedir. Özel Sektör Çay Fabrikaları ile beraber toplam istihdam miktarı 2370’i geçmektedir Resmi ve Özel bütün çay fabrikalarımızda yıllık kuru çay üretimi miktarı ise 13,813 ton işlenmiş çaydır.

b) Fındık Tarımı: İlçemizde fındık üretim alanı 4 bin dekar civarında bulunmaktadır. Mevcut alanlardan iklim şartlarına bağlı olarak 450-550 ton fındık üretimi yapılmaktadır. 2005 yılında yaklaşık 400 ton civarında ürün elde edilmiş olup, parasal değeri 2.000.000 YTL dir


c) Mısır Üretimi: Yaklaşık 8000 dekar arazide mısır tarımı yapılmaktadır. 2600 ton civarında üretim yapılmakta olup, çiftçimize gayrı safi hasılası 1.2-1.4 trilyon civarındadır.


d) Sebze ve Meyvecilik: Tamamen doğa şartlarında yetiştirilen sebze ve meyveciliğin ve Pazar değeri pek yoktur. Günlük tüketilir. Ancak her koşulda doğal olarak yetiştirilen karalahana önemli bir yer tutar. Son yıllarda İlçemizde Seracılık yaygınlaştığından, sera ürünlerinden salatalık ve marul çiftçilerimize önemli kazançlar sağlamaya başlamıştır. Yukarıda bahsedilen ana ürünler yanında son yıllarda alternatif ürün olarak Kivi, Ceviz ve Narenciyeye büyük yöneliş olmaktadır. İl Özel İdaresi ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca çiftçilerimizin fidan ihtiyacı karşılanmasına çalışılmaktadır. 2005 yılında kiwide iyi nerim alınmış olup, yaklaşık 250-300 ton arasında meyve üretimi sağlanmıştır. Ortalama 105 YTL/kg değer üzerinden çiftçimizin kiwisi satılmış olup, elde kiwi kalmamıştır. Bu yıl Narenciye üretiminde son derece verimli olup pazara indirilmiştir.


e) Personel Durumu: İlçe Tarım Müdürlüğü iki katlı kendi hizmet binasında faaliyetlerini sürdürmekte olup, 5 Mühendis, 1 Veteriner Hekim, 3 Teknisyen, 1 Veteriner Sağlık Teknisyeni ve 1 Hizmetli görev yapmaktadır.


f) İlçe Tarım Müdürlüğü Zirai Faaliyetleri: 2006 yılında çiftçilerimize bedeli karşılığında verilmek üzere çeşitli tür ve cinste meyve fidanı dağıtılacaktır. Yine Çiftçilerimize dağıtılmak üzere İl Özel İdaresinden temin edilecek girdilerle birlikte Macar Fiği, kivi fidanı ve 25 aileye 10’ar kovanlık S.Y.D.Vakfı Sosyal Riski Azaltma Fonundan proje teklifi yapılarak proje uygulaması yapılacaktır. Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından merkezde 2 adet Arıcılık kursu düzenlenmesi planlanmıştır.


B. HAYVANCILIK:


İlçemizin Hayvan varlığı 2005 yılı sonu itibarıyla şöyledir. (Dosya eklerinden bakabilirsiniz!)


Sahil şeridi ve orta kesimde aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla daha ziyade süt inekçiliği şeklinde kültür ırkı büyükbaş hayvan beslenir. Yüksek kesimlerde yerli sığır ve küçükbaş hayvan yetiştirilir. Çay alanlarının mer’a ve otlaklar aleyhine genişlemesi hayvancılığın gerilemesi sonucunu yaratmıştır. Geniş yaylalar olmasına rağmen çok sayıda hayvan yetiştiriciliği görmemektedir. İlçemizde son yıllarda hızlı bir düşüşe girmiş bulunmaktadır. 2005 yılı sonunda tüm köyler şap aşılaması münasebetiyle taranmış olup büyük baş hayvan varlığında büyük azalma olduğu tespit edilmiştir. Yılda ortalama 600 sığır suni tohumlaması ihbarlı olarak yapılmaktadır. İlçemizde tarım alanında önemli sayılabilecek toplumsal örgütlenme dikkati çekmektedir. 17 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1 adet Tarım Kredi, 1 adet Fındık-Tarım Satış Kooperatifi, 1 adet Ziraat Odası Başkanlığı ve 2005 yılında bölgemizde kurulan Üzümsü Meyve Üreticileri Birliği üretim-satış ve pazarlama konularında örgütlenmişler ve faaliyetlerini sürdürmektedirler.


C. SANAYİ :


Çayda tekelin kaldırılarak Özel Sektöre de çay işleme imkânının tanınmasıyla İlçemizde işlenmiş çay sanayii oldukça gelişmiştir. Çaykur’un 5 adet Çay Fabrikası 1970 li yıllardan sonra kurulmaya başlayarak üretime başlamıştır. Tekelin kaldırılmasından sonra 7 adet Özel Sektöre ait çeşitli kapasitede ve kalitede üretim yapmak üzere Özel Sektör Çay Fabrikası bugün üretimlerini sürdürmektedir. Çaykur’a ait 5 çay fabrikasında yaklaşık 2145 daimi ve geçici personel istihdam edilmektedir. Özel Sektör Çay fabrikaları ile beraber toplam istihdam miktarı 2370’i geçmektedir.


İlçemiz Eskipazar Beldesi sınırları içinde üretim yapan 1 adet özel sektöre ait Yem Fabrikası vardır. Balık ve Hayvan yemi üretilen fabrikanın istihdam hacmi küçüktür ve bir aile şirketi olarak örgütlenmiştir.


Meva Çay Paketleme Makinesinin Bilgi Tablosu. (Dosya eklerinden bakabilirsiniz!)


İlçemiz küçük sanayi içinde Orman ürünleri İşletme Tesisleri ile yapımı bitirilen Küçük sanayi sitesi 1993 yılı sonunda hizmete açılmıştır.


D. TİCARET :


İlçemiz Merkezinde her Perşembe günü kurulan Pazar oldukça canlıdır. Çevre İl ve İlçelerden büyük bir kalabalık çeker. Ayrıca İlçe Merkezinde canlı bir ticari hayatın yaşandığı gözlenmektedir. Her çeşit ticari emtianın alınıp satıldığı ticari hayatta, işlenmiş çay, inşaat malzemeleri, ot alım-satımı ön sıralarda gelir. İlçede Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Akbank’ın şubeleri vardır.

Blog Listem