ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

VAKFIKEBİR

/2/012
VAKFIKEBİR RESWİMLER
VAKFIKEBİR FOTOĞRAFLAR
VAKFIKEBİR MANZARALAR
VAKFIKEBİR GÖRÜNTÜLER
VAKFIKEBİR
TRABZON VAKFIKEBİR
VAKFIKEBİR İLÇE TARİH



Vakfıkebir'in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim yeridir. Tarihi boyunca Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nun hakimiyetinde kalan Vakfıkebir 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum İmparatorluğu’nu yıkması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir.

Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun değişik bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir’e yerleşmişlerdir. Gelen boyların yeni yerleşim yerlerini benimsemeleri ve kültürlerini bölgeye taşımaları sonucunda Vakfıkebir çok kısa sürede bir Türk yurdu olmuştur.
/2/001
Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına katılmasından sonra çeşitli idari kademelere ve isimlere maruz kalan Vakfıkebir 1864 tarihli Osmanlı Vilayet Kanunu çerçevesinde 1874 yılında Trabzon vilayetine bağlı bir ilçe olmuştur.

İlçemiz 20 Temmuz 1916 tarihinde Rus Çarlığının işgaline uğramış ve 14 Şubat 1918 tarihinde kahraman ordumuz tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. İşgal altında geçen dönem halk arasında “Muhaceret” olarak anılmakta ve her yıl 14 Şubat tarihinde büyük törenlerle kutlanmaktadır.
/2/002
İlçe halkı ülkenin kurtulması ve bağımsız bir Türk devleti kurulması çalışmalarında hep Atatürk’ün yanında yer almıştır. Bu çerçevede ilçe halkı aldıkları bir kararla Kellecioğlu Abdullah Hasip (Ataman) Beyi Erzurum Kongresi’ne Büyükliman Delegesi olarak göndermiştir. Abdullah Hasip Bey, Erzurum Kongresi'nin iki yazmanından birisi olarak görev yapmıştır.
/2/003
Vakfıkebir Cumhuriyetin kuruluşu ile beraber ilçe olma özelliğini ve sınırlarını korumuştur. Bu tarihte ilçenin merkez ile birlikte beş nahiyesi ve 129 köyü vardır. Bu nahiyelerden 10.03.1954 tarih ve 6324 sayılı kanunla Tonya, 19.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla Beşikdüzü ve Şalpazarı, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla Çarşıbaşı ilçe olmuş ve ilçemizden ayrılmışlardır. Bugün bir beldesi ve 34 köyü mevcuttur.
/2/004
Vakfıkebir’in ilk adı Fol'dur. Bu ismi ilçenin 45 km. güneyinden doğan ve ilçe merkezinde denize dökülen aynı isimli dereden almıştır.
/2/005
Vakfıkebir’in ikinci adı Büyükliman’dır. Vakfıkebir’in doğusunda yer alan Fener (Yeros) Burnu ile batısındaki Zeytin (Yobol) Burnu arasında kalan kısım karayele kısmen kapalı doğal bir limandır. Vakfıkebir bu doğal limanın merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle Vakfıkebir uzun yıllar Büyükliman adıyla anılmıştır.
/2/006
Vakfıkebir bugünkü adını, Yavuz Sultan Selim annesi Gülbahar Hatun’dan almıştır. O tarihte Trabzon Valisi olan oğlu Şehzade Selim’i görmek için İstanbul'dan Trabzon’a deniz yoluyla seyahat eden Gülbahar Hatun büyük bir fırtınaya yakalanmış, kurtulması 
/2/007
halinde karaya ayak basacağı toprakları Allah'a vakfedeceğini adamıştır. O zamanki adıyla Büyükliman olan yerleşim merkezinde toprağa ayak basan Gülbahar Hatun bu toprakları vakfeder. Vakfedenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bu tarihten sonra yörenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olmuştur.
/2/008
Vakfıkebir adının beş yüz yıllık geçmişi olmasına rağmen halk arasında Fol ve Büyükliman adları zaman zaman kullanılmaktadır.
/2/009
VAKFIKEBİR İLÇE COĞRAFYA


Coğrafi Konum
/2/010
Vakfıkebir’in merkezi, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nün Trabzon İlinin 45 km. batısında olup, 8 km. doğusunda Çarşıbaşı, 5 km. batısında Beşikdüzü, 22 km. güneyinde Tonya ilçeleri bulunmakta ve Kuzeyinde ise Karadeniz ile çevrilmektedir. Samsun-Trabzon-Rize devlet kara yolu ilçe merkezinden geçer. Yüz ölçümü 235 km2 dir.
/2/011
Vakfıkebir genel itibariyle engebeli bir topografyaya sahiptir. Kuzeyinden güneyine doğru gidildikçe (İlçe merkezinden çevreye doğru gidildikçe) yükselti artarken ve hem de engebeli arazi daha da fazlalaşmaktadır. Bazı köylerde keskin sırtlar yer almaktadır. Arazinin elverişsiz bir yapıya sahip olması erozyon ve heyelanın yanında ulaşım, tarım ve yerleşme problemleri meydana getirmekte ve dağınık yerleşmeleri ortaya çıkarmaktadır. 
/2/049
Vakfıkebir’in en yüksek yeri güneydoğu kesimindedir. En alçak kesimi ise deniz kenarıdır. Akarsular; güneyden kuzeye doğru genellikle kertik vadiler içerisinde akmaktadırlar. İlçe topraklarından kaynaklanan suları küçük dereler toplar. İlçe merkezinden Karadeniz’e dökülen fol deresi ve kirazlık deresi en büyük akarsularıdır.
/2/044
İlçenin Karadağ yaylası en önemli yaylasıdır. Yaylacılık turizmi son yıllarda ilçede önem kazanmıştır. “Vakfıkebir Tereyağı” ve “Taş Fırın Ekmeği” ile ünlenmiş bulunmaktadır. Her yıl “Ekmek Festivali” yapılmaya başlanmıştır. Toplam 34 köyü vardır. Dağlar kızılağaç, gürgen, kayın ve ladin ağaçları ile kaplıdır.
/2/051
İlçe merkezine bağlı Rıdvanlı Köyü’nde Karadağ Maden Suyu vardır. Vakfıkebir’e bağlı Yalıköy Belediyesi vardır.


Yüzey Şekilleri
/2/052
1.Jeolojik Yapı:


Vakfıkebir ilçe ve çevresinde 14 m2 bir alanın 1/25.000.000 ölçekli bir haritası yapılmıştır. Yörede Eosen yaşlı Kabaköy formasyonu* ile pliyosen yaşlı beşirli formasyonu yüzeylenmektedir.En üstte Kuvaterner yaşlı alüvyonlar izlenmektedir.
/2/053
a)Kabaköy formasyonu (Tabakası): (ev)


Andezit-bazalt lav ve piroklastlarından oluşan birimde, lavlarda yer yer yastık lavlı yapılar ve çatlaklar gözlenmektedir. Bu birim kum taşı kumlu kireç taşı ve marn ara seviyeleri içeren gri renkli andezit lav, piroklastları ile yeşilimsi gri renkli bol ojitli ve 
/2/054
hombilentli bazalt lav ve piroklastlarından oluşur. Kabaköy tabakası üst kretase dönemine ait çeşitli birimlerin üzerine aşınma uyumsuzluğu ile oturur. Kalınlığı 800 m. kadardır. Tabakada yer yer heyelanlar gözlenmektedir. Toprak kalınlığı 30-100 cm arasında değişmektedir.
/2/055
b)Beşirli Formasyonu (Tabakası) (PL) :


Vakfıkebir ilçe merkezinin sahil kesimlerinde yüzeylenen birim genellikle andezit-bazalt anglomeralardan oluşmuştur. Sahil kesiminden güneye doğru yer yer kumlu –siltli seviyeler, ince elemanlı konglomeralar, anglomeratik seviyelerle ardalanmalı 
/2/056
olarak izlenmektedir. Tabakalarda yer yer eski ve potansiyel heyelanlar saptanmıştır. Toprak kalınlığı genellikle 60-100 cm arasında değişmektedir. Formasyon genellikle kötü katmanlı gevşek çimentolu polijenik heterojen konglomera ve breşten oluşmuştur. İçinde yer yer iri taneli kum taşları ile kalın ve kötü katmanlı kumlu kireç taşları ve bazaltik anglomeralar izlenir. Formasyonun kalınlığı 250 m olup yaşı miyosen formasyonları üzerinde uyumsuzlukla oturması nedeniyle göreceli olarak pliyosen verilmiştir.
/2/057
c)Alüvyonlar:


Fol Deresi ve Kirazlık Deresi vadilerinde izlenen alüvyonlar; blok, çakıl, kum, kil, ve silt boyundaki elemanlardan oluşmuştur. Alüvyonlar tamamen taşkın alanı içerisinde yer almaktadır. Hafriyatları çok kolaydır.Üzerlerindeki toprak örtüsü kalınlığı 60 cm ile 1 m arasında değişmektedir.
/2/058
Fol Deresi vadisinde akifer özelliğindeki alüvyonun genişliği; 100-250 m. uzunluğu 4 km.dir. Alüvyon kalınlığı ise; jeofizik etütler sonucunda 17-30 m. olarak saptanmıştır. Vakfıkebir ilçe merkezinin su ihtiyacını karşılamak amacı ile İller Bankasından, 22-32 m. derinliğinde 8 adet su sondaj kuyusu açılmıştır...
/2/059
d)Şekiller:


Blok, çakıl, silt ve kil boyutundaki oluşan sekilerin egemen elemanını kum ve çakıl oluşturur. Sekilerin kalınlıkları 0.50 ile 10 m arasında değişmektedir. Yaşı kuaternerdir.
/2/060
e)Plaj Çökelleri:


Vakfıkebir’in sahil kesiminde doğudan batıya doğru dar bir alanda görülürler. Çakıl, kum ve her ikisinin karışımından oluşurlar. Deniz nedeniyle bu plaj çökelleri kaybolmaya yüz tutmuştur.
/2/061
*Formasyon: Bir jeoloji devri içinde oluşmuş bulunan tabakalar dizisi.


2.Jeomorfolojik Yapı:


Yörede araziyi, plato alanını derince yarmış bulunan Fol ve Kirazlık Deresi vadileri ile Pleistosen –Aktüel kıyı kuşağı şekillendirmiştir. Bu dereler arasında KD-GB doğrultulu fay 
/2/062
hattına bağlı olarak eski heyelan alanları mevcuttur. Yamaçlarda ise ; potansiyel heyelan alanları bulunmaktadır. İlçe merkezinin deniz kıyısından itibaren yükselti artmaya başlar. En yüksek noktası ilçenin güney doğusunda Karadağ yaylasındadır. (1.954 m)
VAKFIKEBİR İLÇE İKLİM
İklim
/2/066
İlçede kurulu meteoroloji istasyonu 1990 da kapandığından elde edilen veriler 1929-1990 yılları arasıdır. 61 yıllık rasatlar elimizde bulunmaktadır. Ancak 1990’dan sonra istasyon kapandığından son 16 yılın rasat hane verileri elimizde bulunmamaktadır. İşte bu istasyonun 1990 yılına ait verilerini burada değerlendireceğiz.
/2/067
a) Sıcaklık:


Vakfıkebir’in yıllık ortalama sıcaklık verileri 21,1 0C dir . Yıllık ortalama sıcaklıkları yıl içindeki en yüksek değeri ise 27,8 0C olup bu değer ağustos ayında görülür. (Tablo-1)


Yıllık ortalama sıcaklık:
/2/DSC03489
Tablo-1 de: Vakfıkebir’de Ortalama Sıcaklık Değerlerinin Aylara Göre Dağılımı ( 0C)


/2/DSC03492


1927-1990


8.3


7.9


8.1


13.3


15.8


19.9
/2/DSC03526
21.8


22.5


20.1


15.7


11.9


8.2
/2/DSC03527
Tablo-1’den bakıldığında Ocak ayından Mart ayına kadar devamlı bir ısı azalışı, Nisan ayından Temmuz ayına kadar devamlı bir ısı artışı, Ağustos ayından itibaren Ocak ayına kadar devamlı bir ısı azalışı mevcuttur.
/2/DSC03528
İnceleme sahamızdaki sıcaklığın seyrine etki eden ana faktör; denizin geç ısınıp geç soğumasından başka atmosfer dolaşım sisteminin bil hassa yüksek seviyelerde gösterdiğinin bir sonucudur.
/2/DSC03529
En yüksek sıcaklıklar: 21.0 0C ile Ocak, 36,6 0C ile Haziran ayında olmuştur. Burada en yüksek sıcaklığın Haziran ayında olması normal bir grafik seyri takip ettiğini gösterir. Denizsellik bu sıcaklığa çok fazla etki etmemiştir.


En düşük sıcaklıklar: -5,9 ile şubat ayı 10,0 ile haziran aylarında görülmektedir.
/2/DSC03532
b) Yağış:


Karadeniz’in nemli rüzgarlarına; açık olan kıyı kesimi ve dağların yüksek kesimleri bol yağış aldığı halde akarsular tarafından derin bir şekilde yarılarak dağlar arasında kalmış vadiler ve dağların güney yamaçlarının az yağış aldığı görülür. 
/2/DSC03533
Vakfıkebir’de ortalama yağış 1242 mm dir. Akçaabat’ın 20 km batısında yer alan fener burnu kütlesinin denize dik bir şekilde inerek deniz üstünden kuzeybatı güneybatı istikametinden hareket eden nemli hava kütlelerini yükselmeye zorlaması sebebi ile fener burnunun doğusunda yer alan Akçaabat 708.7 mm yağış alır. Bu örnekte görüldüğü üzere Vakfıkebir fener burnunun batısında kalması ile yağışlı ve nemli rüzgarlara açık oluşundan yağış ortalaması yüksektir.
/2/DSC03535
VAKFIKEBİR İLÇE NÜFUS
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Sonuçları


Belediye
Erkek Kadın Toplam
Merkez 6.846 6.933 13.779
Yalıköy 989 1.039 2.028
Toplam 7.835 7.972 15.807
Köy Erkek Kadın Toplam
Açıkalan 98 128 226
Akköy 112 129 241
Aydoğdu 128 136 264
Bahadırlı 31 41 72
Ballı 305 289 594
Bozalan 61 71 132
/2/DSC03536
Caferli 193 244 437
Çamlık 76 105 181
Çavuşlu 483 495 978
Deregözü 568 532 1.100
Düzlük 86 99 185
Esentepe 43 59 102
Fethiye 98 96 194
Fevziye 176 200 376
Güneyköy 92 136 228
Güneysu 117 115 232
Hamzalı 307 355 662
İlyaslı 117 160 277
/2/DSC03542
İshaklı 134 162 296
Karatepe 140 181 321
Kıranköy 190 204 394
Kirazlık 67 92 159
Köprücek 91 106 197
Mahmutlu 157 155 312
Mısırlı 124 140 264
Ortaköy 92 99 191
Rıdvanlı 187 245 432
Sekmenli 244 244 488
Sinanlı 80 115 195
Soğuksu 95 111 206
/2/DSC03543
Şenocak 101 106 207
Tarlacık 142 174 316
Yaylacık 96 108 204
Yıldız 100 100 200
Toplam 5.131 5.732 10.863
İlçe Toplamı 12.966 13.704 26.670
/2/DSC04659
VAKFIKEBİR İLÇE ULAŞIM










Vakfıkebir ilçesi Doğu Karadeniz bölgesini ülkenin diğer bölümlerine bağlayan ana karayolu üzerinde Trabzon’a 45 km., Çarşıbaşı’na 8 km., Beşikdüzü’ne 3 km. ve Tonya’ya 20 km. uzaklıkta yer alan bir ilçedir. Deniz yoluyla ülkenin her tarafı­na ulaşmak mümkündür. İlçede büyük tonajlı gemilerin yanaşmasına elverişli liman inşaatı bitirilmiş, ihtiyaca cevap vermektedir. Köy yolları bakımından sahil kesimine düşen 13 köy ile Tonya yolu üzerinde bulunan 3 köy asfalttan yararlanmaktadır.
VAKFIKEBİR İLÇE EĞİTİM
/2/DSC04666




Vakfıkebir İlçesinde tarihinden bu yana eğitim ve öğretime son derece önem verilmiştir. İlçenin dağlık yapısı, nüfusun kalabalıklığı ve geçim kaynaklarının sınırlı oluşu eğitim ve öğretime verilen önemi artırıcı faktörlerin en önemlileridir. İlçemizin okullaşma oranı %100, okuma-yazma oranı ise %98’dir.


İlçemizdeki ilk ve ortaöğretimdeki öğrenci sayısı 2009–2010 eğitim öğretim yılı itibariyle 5.729’dur.
/2/DSC04668
İlçe merkezinde (1) Bağımsız Anaokulu, (5) İlköğretim Okulu, (5) Lise, Belde ve Köylerde 2.kademesi olan (6) İlköğretim Okulu ile birleştirilmiş sınıflı (3) İlköğretim Okulu mevcuttur.


Liseler; Anadolu Lisesi, Vakfıkebir Lisesi, İMKB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, İmam-Hatip Lisesi ve Ömer Nakkaş Sağlık Meslek Lisesi’dir. Ayrıca bir Turizm Eğitim Merkezi bulunmaktadır.


Öğretmenlerimize hizmet sunan mülkiyeti Belediyeye ait Kültür Sitesinde bir Öğretmenler Lokali mevcuttur. Öğretmen Evinin kendi binasında hizmet vermek için başlatılan inşaatı halen devam etmektedir.
/2/DSC04669
Ayrıca İlçede Özel Öğretim Kurumu olarak (2) Özel Dershane, (1) Özel Sürücü Kursu ve (3) Özel Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.


2009-2010 öğretim yılı itibariyle ilçemizdeki okul ve eğitim kurumlarının durumu aşağıdaki gibidir:


İLKÖĞRETİM


İlçemizdeki İlköğretim Okullarının öğrenci, öğretmen ve derslik durumları aşağıda gösterilmiştir.


OKULUN ADI
(İlköğretim)
Toplam
Derslik Sayısı
Toplam
Öğrenci Sayısı
Toplam
Öğretmen Sayısı
I. ve II. Kademedeki Durum
184
3.883
252


2009-2010 eğitim öğretim yılında 1.214 öğrenci 87 araç ile 49 köy ve yerleşim biriminden 7 taşıma merkezine günü birlik taşınmaktadır.


ORTAÖĞRETİM


İlçemizdeki İlköğretim Okullarının öğrenci, öğretmen ve derslik durumları aşağıda gösterilmiştir.


OKULUN ADI
(Ortaöğretim)
Toplam
Derslik Sayısı
Toplam
Öğrenci Sayısı
Toplam
Öğretmen Sayısı
I. ve II. Kademedeki Durum
97
1.832
136


HALK EĞİTİMİ


İlçede 1997 yılında hizmete giren planlı bir Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu binası bulunmaktadır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında üç ana dalda kurslar düzenlenmiştir. Mesleki kurslar 10 dalda 15 kurs planlanmış olup, 165 bayan-175 erkek kursiyer, Sosyal Kültürel kurslar 31 dalda 128 Kurs planlanmış olup, 1.414 bayan-839 erkek kursiyer, Okuma-Yazma kursları 92 merkezde planlanmış olup, 697 bayan-43 erkek kursiyer katılmıştır.


İlçemizde mülkiyeti belediyeye ait binanın bir katında hizmetini sürdüren bir Halk Kütüphanesi mevcuttur. Kitap ve kaynak eserler yönünden yeterli olan kütüphaneden daha çok öğrenciler yararlanmaktadır.


YÜKSEKÖĞRETİM


11.03.2005 tarihinde kurulan Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu (11) akademik ve (13) idari olmak üzere toplam (24) personelden oluşmaktadır. Yüksekokuldaki bölüm ve öğrenci sayıları aşağıdaki şekildedir.


BÖLÜM
Öğrenci Sayısı
(I.Öğretim)
Öğrenci Sayısı
(I.Öğretim)
Toplam
Öğrenci Sayısı
Muhasebe 225 137 362
Bankacılık ve Sigortacılık 242 155 397
İşletme 218 136 354
TOPLAM


685 428 1.113
VAKFIKEBİR İLÇE EKONOMİ
Vakfıkebir İlçesi ekonomik bakımdan giderek canlılık göstermektedir. İlçenin, coğrafi olarak Tonya, Şalpazarı, Beşikdüzü, Eynesil ve Görele İlçelerinin alış-veriş merkezi durumunda bulunuşu bu canlılığın artmasının sebebini oluşturmaktadır.


İlçenin en önemli ekonomik faaliyetini tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır. 1871 yılından beri Pazartesi günleri alış-veriş için ilçe merkezinde pazar kurulmakta ve mahalli ürünler bu pazarda tüketime sunulmaktadır. Ayrıca Belediye Meclisinin 1998 yılı Ekim ayı olağan toplantısında aldığı karar gereğince de her hafta Cuma günleri İlçe merkezinde Üretici Pazarı kurulmaktadır.


2009 yılı İlçenin tarım arazileri dağılımı aşağıdaki gibidir :


Tarım Ürünleri
Alanı
(Dekar)
Tahmini Üretim
(Ton)
Fındık
36.690
4.021
Mısır
7.000
3.500
Patates
10.000
20.000
Sebzeler
6.120
5.000
Çay
4.980
3.400
Ormanlık
30.000
-
Çayır-Mera
33.500
-
Ürün Getirmeyen
12.290
-
TOPLAM
140.590






Bölgenin en önemli ekonomik faaliyeti fındık üretimidir. Üretim aile işletmeciliği şeklinde ve ilkel aletlerle yapılmaktadır. Fındık harmanlamasında Patoz ismi verilen alet kullanılmaktadır. Ancak ayıklama, gübreleme, ilaçlama gibi konularda gerekli titizlik gösterilmediğinden, dönüm başına verim hayli düşüktür. İlçede bir adet Fındık Tarım Satış Kooperatifi mevcut olup, toplam 4.182 ortaklıdır.


İlçede tarımsal üretimde ikinci önemli sırayı çay almaktadır. Çay, Trabzon çevresinde ilk defa 1952 yılında Of İlçesinde denemesi yapılmış ve iyi sonuç verdiği anlaşılınca çevreye yayılmıştır. 1958 yılında da Vakfıkebir ilçesinde üretimine başlanmıştır. Diğer önemli tarımsal ürünlerden mısır ve fasulye ekim alanları zaman içerisinde giderek azalmaktadır. Son yıllarda fındık alanlarının daraltılması projesi kapsamında fındığa alternatif ürün olarak Kivi bahçesi tesisi yapılmıştır.


Hayvancılık hem Vakfıkebir’de hem de Karadeniz Bölgesinde yaygın, fakat daha çok aile işletmeciliği diyebileceğimiz küçük çapta hayvan yetiştiriciliğinden ileri gitmemektedir. Yine çoğu konularda olduğu gibi bu alanda da toprakların darlığı, mevcut toprakların halkın geçimini sağladığı tarımsal ürünlerin ekimine ayrıldığı ve hayvanlar için yeterli otlakların olmaması nedeniyle büyük yapıda değildir. Yörede hayatın parçası olan yaylacılık ise bu ihtiyacı belirli bir dönem karşılamaktadır. Hayvan yemi olarak da kışın mısır yaprakları, lahana, kuru ot ve kepek ile çeşitli sebze ve meyve artıklarından oluşan sıcak bir yaldır. Yazın bahçe kenarlarında, yaylalarda doğal olarak yetişen otlarla beslenir. İlçedeki büyük baş hayvanlar 5.500 baş olup, küçükbaş hayvanlar 2.500 baştır. Eskisine oranla inek, koyun, keçi ve özellikle at, katır ve merkep sayısında oldukça yüksek seviyede azalma olmuştur. At, katır, merkep gibi hayvan miktarındaki önemli ölçüdeki azalış ise bu hayvanların taşımacılıkta kullanıldığı ve şimdi teknik imkanlar sayesinde bu gibi hayvanlara gerek kalmadığındandır. Ayrıca ürün elde edilen hayvan sayısının bu varlığını korumasında yöre insanının özellikle hayvan sevgisini de belirtmemiz gerekmektedir.


Vakfıkebir tereyağı ülke çapında şöhret kazanmıştır. İlçedeki süt üretimi Ketaş Gıda San.Tic.A.Ş., İskenderoğlu Koll.Şti. ve Karadeniz Kardeşler Gıda San.Tic.A.Ş. adındaki tesislerde işlenmektedir. İlçedeki süt üretimi yıllık 8.000 ton, et üretimi 650 ton, tereyağı üretimi 370 ton, peynir üretimi 950 ton ve bal üretimi 70 ton olarak gerçekleşmektedir.


İlçede 900 Hektar ağaçlandırılmış orman alanı mevcuttur. Bu ormanlarda ladin, kayın, kızılağaç ve az sayıda diğer ağaçlar mevcuttur. İlçemize bağlı köylerin 15 tanesi orman köyü statüsündedir. Orman köylerinin desteklenmesi açısından ıhlamur, kestane, ceviz ve akasya dikimleri devam etmektedir.


İlçemizde T.C.Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Halkbank, Akbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Yapı Kredi Bankası olmak üzere (6) adet banka şubesi mevcuttur.


İlçede Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığına bağlı esnaf sayısı 750'dir. Ekmeği ile ünlü olan ilçemizde 24 adet fırın vardır. Yine ilçemizde 14 adet lokanta mevcuttur.


İlçedeki ekonomik hayatın gelişimine büyük katkılarda bulunan Ketaş Gıda San.Tic.A.Ş., İskenderoğlu Koll.Şti. ve Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve bu şirkete bağlı Kebirsüt adı altındaki fabrikanın yanı sıra Karadeniz Plastik Madencilik San.Tic.Ltd.Şti., Milangaz LPG Dağıtım Tic.San.A.Ş. (dolum tesisi), şofben üretimi yapan Cemsan Ltd.Şti. adlı sanayi ve ticaret kuruluşları mevcuttur.


İlçede Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi 1967 yılında kurulmuş olup, halen 796 üyesi mevcuttur. 2009 yılında esnafa 3 trilyon 200 milyar kredi kullandırılmıştır.


İlçede Birlik-San Tic.A.Ş. adı altında 70 ortaklı seri dikim atölyesi olarak faaliyet gösteren bir şirket kurulmuştur.



Blog Listem